Jumpers knie

Jumpers knie



De jumpers knie, ook wel springersknie, dankt zijn naam aan het feit dat de aandoening veelal voorkomt bij sporten waarbij (explosief) springen een belangrijk onderdeel is. Denk aan volleybal, basketbal, sprinten. De klachten bevinden zich rond de kniepees aan de voorzijde van de knie.


Beschrijving van de aandoening

De kniepees loopt vanaf de M. Quadriceps (bovenbeenspier) over de patella (knieschijf) naar de tuberositas tibiae (scheenbeen). Bij een jumpers knie is de pees bij de distale onderpool van de patella (onderste punt van de knieschijf) aangedaan waarbij er spraken kan zijn van een tendinitis (ontsteking in de pees) of een tendinose (de kwaliteit van de structuur verslechterd)


Oorzaak en ontstaanswijze

De klachten van de jumpers knie ontstaan geleidelijk zonder dat hier een trauma aan vooraf gaat. De klachten hebben een progressief beloop en zijn te verdelen in vier stadia:

-       Pijn/stijfheid na inspanning

-       Pijn ook bij warming-up

-       Pijn tijdens hele inspanning

-       Pijn dag na inspanning en bij dagelijkse activiteiten 


Klachten en verschijnselen: symptomen

·      Pijn aan de onderzijde van de knieschijf

·      Zwelling van de kniepees

·      Stijfheid en/of startpijn

·      In eerste instantie vermindering van de klachten tijdens/na warming up (als de spieren warm zijn) met na reactie bij staken van sportbelasting.


Diagnose
De diagnose kan meestal met redelijke zekerheid door de fysiotherapeut gesteld worden middels de anamnese (vraaggesprek) en bevestigd worden tijdens het lichamelijk onderzoek. Met echografie of een MRI kan de structuur van de kniepees goed in beeld gebracht worden.

Behandeling en herstel
Binnen B4Fysics worden eerst middels hands-on technieken, de gewrichten van de heup-knie-enkel gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd. Wanneer de randvoorwaarden goed zijn wordt er middels een schema gedoseerde krachttraining toegepast om de correcties te onderhouden en de kwaliteit en de trekkracht van de pees te verbeteren.

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Carpaal tunnel syndroom