Carpaal tunnel syndroom


Carpaal tunnel

Bij het carpaal tunnel syndroom (CTS) wordt de middelste handzenuw (N. medianus) ingeklemd ter hoogte van de pols. Dit kan pijn, tintelingen of een doof gevoel in de vingers en de handpalm veroorzaken.

Het carpaal tunnel syndroom wordt vaker gezien bij mensen tussen de 40 tot 60 jaar en komt meer voor bij (zwangere) vrouwen, mensen met reumatoïde artritis of overgewicht. 

Beschrijving van de aandoening

De carpale tunnel is een doorgang voor de zenuwen en pezen die vanuit de onderarm de hand in lopen. De tunnel wordt gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad welke tussen de pink- en duimmuis.

Door de tunnel loopt de middelste handzenuw (n. medianus). Soms kan het gebeuren dat de tunnel te nauw wordt waardoor er meer druk ontstaat op de n. medianus. Dit kan pijn, tintelingen of een doof gevoel in de vingers en de handpalm veroorzaken. 


Oorzaak en ontstaanswijze

De beknelling van de zenuw in de carpale tunnel kan worden veroorzaakt door zwelling van de bekleding van de pezen waarbij hormonen een rol kunnen spelen. Zo treedt dit regelmatig op tijdens de zwangerschap en in de overgang. Een minder vaak voorkomende oorzaak is een langzaam werkende schildklier (hyperthyreoïdie) en een overproductie van het groeihormoon (Acromegalie). Ook kan het voorkomen dat de peesscheden zwellen door irritatie zoals bij reuma. 


Klachten en verschijnselen: symptomen

·      Pijn, tintelingen en/of een doof gevoel in de vingers en handpalm. 

·      Gevoelsverlies en/of krachtverlies in de hand

·      Nachtelijke klachten


Diagnose
Op basis van het klachtenpatroon kan de diagnose worden vermoed. Middels lichamelijk onderzoek kunnen gevoelsstoornissen worden gevonden en middels testen kunnen de klachten worden geprovoceerd. Hierbij is het belangrijk om te onderscheiden of de klacht daadwerkelijk vanuit de carpale tunnel komt of dat er sprake is van een blokkade elders in de arm of nek. 

Behandeling en herstel
De meest bekende interventies zijn een corticosteroïden injectie in de pols of een operatieve ingreep waarbij het dak van de carpale tunnel wordt doorgesneden. 

De conservatieve behandeling die binnen B4Fysics wordt aangeboden is een totaal aanpak waarbij de gehele arm behandeld wordt vanuit de nek. Tijdens de behandeling worden de gewrichten (nek, schouder, elleboog, pols) gecorrigeerd en het bindweefsel gereleaset.  Na de behandeling is direct resultaat merkbaar. De functionaliteit van de arm zal toenemen en de tintelingen minder aanwezig zijn. Bij het toepassen van deze behandeling kan in 85% van de gevallen een operatie vermeden worden.


Indien u meer informatie wilt over deze behandeling vul dan dit formulier in. Ik neem zo spoedig mogelijk contact met u op. Uiteraard kunt u ook bellen naar 0613010799 of uw vragen mailen naar prescilla@b4fysics.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Jumpers knie